logo
logo
Svečana akademija povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u Sloveniji
img
Izvor: Ambasada republike Srbije u Sloveniji
Mitropolija zagrebačko-ljubljanska, Crkvena opština u Mariboru i Ambasada Republike Srbije u Sloveniji su 26. januara 2019. godine organizovali Svečanu Akademiju povodom 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i 600 godina od rođenja Katarine Kantakuzine Branković.
Istorija Srpske Pravoslavne Crkve u Sloveniji počinje 1434. godine, kada se srpska princeza Katarina Kantakuzina Branković udala za Urliha Drugog, poslednjeg celjskog grofa. Sa sobom je dovela oko 200 pravoslavnih porodica i nekoliko sveštenika.
Akademija je organizovana pod počasnim pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Slovenije Baruta Pahora. Svečani govornik bio je Mitropolit zagrebačko-ljubljanski G. Porfirije.
img
Izvor: Ambasada republike Srbije u Sloveniji
Predsednika Slovenije Boruta Pahora zastupao je Miro Cerar, ministar spoljnih poslova, a predsednika Srbije Aleksandra Vučića zastupao je Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Srbije. Pored njih, svečanoj Akademiji prisustvovala je i Ambasadorka Srbije u Sloveniji Zorana Vlatković.
U sam program Svečane Akademije bili su uključeni umetnici iz Srbije i Slovenije.
Poslovni forum Srbija - Slovenija u Beogradu
Izvor: SPK
Dana 28. januara, u Palati Srbije je održan poslovni forum Srbija- Slovenija pod nazivom ,,Digitalizacija ekonomije i države”. Velikom broju prisutnih prvo se obratio predsednik privredne komore Srbije Marko Čadež, rekavši da je veliki broj prijavljenih učesnika iz raznih sektora pokazatelj sve većeg povezivanja i jačanja ekonomskih veza dve zemlje. Najviše prijavljenih kompanija bilo je iz IT sektora i turizma. Predsednik Privredne komore Slovenije Boštjan Gorjup je istakao da sam poslovni forum vidi kao poslovni interes velike zajednice malih, srednjih i velikih kompanija koje su prošle godine ostvarile robnu razmenu od više od 1,5 milijardi evra.
Poseta Srbiji namenjena je, kako je istakao predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, jačanju poverenja i međusobnog poštovanja dve zemlje. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da su odnosi dve zemlje vrlo važni i da se trgovinska razmena između Srbije i Slovenije uvećala dva ipo puta u poslednjih deset godina.
U okviru foruma bila su organizovana tri panela, ,,Digitalizacija ekonomije i države” kao tema centralnog panela, zatim ,,Cirkularna ekonomija” i ,,Aktuelni trendovi u razvoju turističke ponude - Glamping”.
U okvirima poslovnog foruma su bili organizovani i B2B sastanci na kojima je uzelo učešće preko 250 predstavnika kompanija iz Srbije i Slovenije. Učesnici na forumu su bile i članice Slovenačkog poslovnog kluba koji je bio koorganizator samog događaja.
Sponzor ovogodišnjeg poslovnog foruma je bila NLB Banka, članica Slovenačkog poslovnog kluba, koja je na samom forumu održala prezentaciju o ekonomskoj situaciji i trendovima u Srbiji i Sloveniji.
Zavod za zapošljavanje iz Ljubljane u poseti kolegama iz Beograda
img
Izvor: Nacionalna služba za zapošljavanje R Srbije
Predstavnici ljubljanske filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije boravili su u Beogradu početkom godine kako bi se tokom radne posete beogradskoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje upoznali sa radom srpskih kolega i razmenili iskustva iz oblasti zapošljavanja.
Na sastanku predstavnika zavoda za zapošljavanje dve zemlje, teme razgovora bile su: organizacioni i statistički aspekti rada Filijale za grad Beograd, savetodavne usluge nezaposlenim licima i rad sa poslodavcima (procedure, proces selekcije i upućivanja, provera zadovoljstva) kao i praćenje rada od strane rukovodstva, usluge, metode, povezanost sa tržištem rada, saradnja sa poslodavcima u vezi sa angažovanjem osoba sa invaliditetom i radionice koje se nude nezaposlenim licima u sferi profesionalne orijentacije i karijernog savetovanja i dr.
Poseta gradonačelnika Ljubljane Beogradu
img
Izvor: Tanjug
Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je, u februaru mesecu, ugostio gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića. Imajući u vidu da će Srbija ove godine podneti kandidaturu za Zelenu prestonicu Evrope, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je na susretu istakao da mu je posebno važno što će im oko prijave pomagati glavni grad Slovenije koji je to priznanje dobio 2016. godine, a koje je zasigurno doprinelo razvoju grada i povećanju broja turista. Na sastanku se govorilo još i o unapređenju postojeće saradnje dva grada, rešavanju problema komunalnog otpada, funkcionisanju javnog prevoza itd.
Poseta Beogradske komunalne policije kolegama iz Ljubljane
Predstavnici Komunalne policije Beograda posetili su tokom marta predstavnike Komunalne policije odn. Mesnog redarstva iz Ljubljane. Tokom posete sastali su se i sa gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem. Tokom susreta razmenili su svoja iskustva, planove za međusobnu saradnju a sve u korist svojih građana kako je istakao Roman Fortuna, vođa Mesnog redarstva. Načelnik Komunalne policije Beograda, Ivan Divac, je istakao da su prilikom obilaska posetili i Fakultet bezbednosti, sa kojim Mesno redarstvo ima veoma razvijen odnos i tom prilikom je istakao da će takav primer preneti i na odnos Komunalne policije sa Fakultetom bezbednosti i Policijskom akademijom u Srbiji. Pored predstavnika Komunalne policije, u poseti je bio i zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić.
img
Izvor: Opština Ljubljana
Konferencija World of Synergy
img
Izvor: World of Synergy
Slovenački poslovni klub bio je partner međunarodne konferencije ,,World of synergy” koja je održana ove godine u Sloveniji, u Terme Olimia. Prisutne je pozdravio i Ministar ekonomije i tehnološkog razvoja R Slovenije Zdravko Počivalšek. Na konferenciji se govorilo o tome kako da omogućimo okruženje u kome različiti, prokreativni i posvećeni ljudi rade zajedno menjajući stvari na bolje gledajući iz šire perspektive, kako sinergija između ženskih i muških inteligencija može dovesti do mudrih odluka i većeg uticaja i dr.
img
Izvor: World of Synergy
img Facebook.com
Youtube
Instagram
img linkedin.com
Slovenački poslovni klub
Milutina Milankovića 7v, 11070 Novi Beograd
klub@spk.rs
+381 11 22 52 610 ; +381 60 42 52 590
copyright © spk 2019, Sva prava zadržana