RADNI DORUČAK NA TEMU „ELEKTRONSKO EVIDENTIRANJE OBRAČUNA PDV U SISTEMU ELEKTRONSKIH FAKTURA – IZAZOVI IZ PRAKSE“

Dana 09. februara Slovenački poslovni klub je u saradnji sa njegovim članom IB Interbilanz Consulting & Audit d.o.o., a uz podršku Ministarstva finansija Republike Srbije, organizovao Radni doručak na temu „Elektronsko evidentiranje obračuna PDV u sistemu elektronskih faktura – izazovi iz prakse“, u prijatnom ambijentu hotela Radisson Collection Hotel, Old Mill u Beogradu.

Najpre su se prisutnima obratili Milena Mihajlović, ispred Slovenačkog poslovnog kluba i Filip Boršik, direktor IB Interbilanz Consulting & Audit d.o.o., koji su uputili zahvalnicu Ministarstvu finansija Republike Srbije što su se odazvali pozivu da zajedno organizuju Radni doručak na ovu aktuelnu temu, kao i članovima i prijateljima koji su se okupili u tolikom broju.

Nakon dobrodošlice, predavanja na temu „Elektronsko evidentiranje obračuna PDV u sistemu elektronskih faktura – izazovi iz prakse“ održali su gospođa Vladana Knežević Rukovodilac sektora računovodstva IB interbilanza, kao i predstavnici Ministarstva finansija, gospođa Irina Stevanović Gavrović, načelnik Odeljenja za porez na dodatu vrednost u Sektoru za fiskalni sistem i gospodin Vladimir Pejčić, rukovodilac Grupe za upravljanje sistemom elektronskih faktura u Sektoru za digitalizaciju u oblasti finansija.

U interakciji sa učesnicima obrađene su sledeće teme:

  • Koja su to lica u skladu sa članom 4. Zakona o elektronskom fakturisanju, obveznici elektronskog evidentiranja obračuna PDV-a kroz Sistem Elektronskih Faktura (SEF)?
  • Poseban akcenat je stavljen da se elektronska evidencija obračunatog poreza na dodatu vrednost (EEO PDV) ne odnosi na evidentiranje prethodnog poreza, već isključivo na poreske obaveze poreskog dužnika.

U vezi sa tim bliže su definisane obaveze Poreskog dužnika, kao i način na koji se vrši EEO PDV.

Takođe, rešene su i dileme vezano za IZVOZ robe i ukazano da za UVOZ nije predmet evidencije u SEF-u.

Drugi deo panela predstavnici iz Ministarstva finansija su posvetili najčešćim nedoumicama sa kojima se privreda susretala do sada.

Svi prisutni su imali priliku da postave pitanja direktno predstavnicima Ministarstva finansija. Najznačajnije smernice i nedoumice skupa razrešila je gospođa Irina Stevanović Gavrović, kroz direktne odgovore na pitanja članovima.

Ovo okupljanje je bila odlična prilika za umrežavanje i razmenu iskustava.

Nakon svih rešenih nedoumica i odgovorenih pitanja, usledio je networking uz doručak na kom su članovi Kluba uživali u lepom druženju uz neformalnu diskusiju.

Milutina Milankovića 7a
11070 Novi Beograd
+381 60 42 52 590
klub@spk.rs
Slovenački poslovni klub © 2023
Scroll to Top