SUSRET SA PREDSTAVNICIMA SLOVENAČKIH POSLOVNIH KLUBOVA U INOSTRANSTVU

Dana 23. Februara, na inicijativu SPIRIT Slovenije, predstavnici 17 slovenačkih poslovnih klubova u inostranstvu okupili su se u Kranjskoj Gori i predstavili slovenačkim kompanijama kako im mogu pomoći da prođu na strana tržišta ili pronađu strane poslovne partnere ili investitore. Susretu je prisustvovalo više od 60 slovenačkih kompanija, koje su imale i individualne razgovore sa svojim predstavnicima.

Sastanak je organizovao SPIRIT Slovenija, koji od 2008. Godine intenzivno sarađuje sa slovenačkim poslovnim klubovima u inostranstvu i sufinansira realizaciju njihovih aktivnosti putem javnog tendera. Za to vreme uspeli su da formiraju razgranatu mrežu klubova širom sveta, koja slovenačkim kompanijama nudi pomoć u izlasku ili širenju poslovanja na inostranim tržištima, a stranim kompanijama u pronalaženju poslovnih partnera u Sloveniji.

Prisutne je pozdravio Rok Capl, v. D. Direktor SPIRIT Slovenije.

Susretu su prisustvovali predstavnici 17 slovenačkih poslovnih klubova širom sveta: iz Austrije, Belgije, Brazila, Francuske, Hrvatske, Italije, Kosova, Nigerije, Nemačke, Poljske, Holandije, Slovačke, Srbije, Tunisa, Zambije i SAD ( Nevada i Klivlend ) i Obala Slonovače, koji su u nastavku sastanka predstavili svoje aktivnosti i poslovne mogućnosti zemlje u kojoj se nalaze i kako mogu pomoći slovenačkim kompanijama. U ime Slovenačkog poslovnog kluba susretu je prisustvovala predsednica Danijela Fišakov.

Susretu je prisustvovala i gospođa Saša Leban, iz kabineta predsednika Vlade, zadužena za ekonomske poslove.

Slovenački poslovni klubovi uglavnom okupljaju predstavnike slovenačkih kompanija ili slovenačke državljane koji žive u inostranstvu koji već dugi niz godina aktivno rade na inostranim tržištima. Sprovode brojne aktivnosti za pomoć slovenačkim kompanijama u poslovanju na inostranim tržištima: pružaju poslovne informacije, savetuju o ulasku na tržište i poslovanje, pomažu u pronalaženju potencijalnih poslovnih partnera i pripremaju poslovne događaje i bilateralne poslovne sastanke. Pošto odlično poznaju lokalno poslovno okruženje, poslovne specifičnosti i običaje, imaju razgranatu mrežu poznanstava, generišu mnoga znanja, iskustva i informacije o poslovanju na svakom tržištu, zbog čega su odlična podrška za slovenačke kompanije.

Predstavnici slovenačkih poslovnih klubova upozorili su slovenačke kompanije da se dobro pripreme za izlazak na inostrano tržište i da na tržište ne ulaze spontano, slučajno, a pre svega da ne potcenjuju značaj pripreme i sve troškove izlaska na pojedinačno tržište. Sastanak je završen individualnim poslovnim razgovorima zainteresovanih kompanija i predstavnika pojedinih klubova. Kompanije učesnice složile su se da će pomoć koju klubovi nude dobro doći prilikom osvajanja novih tržišta i traženja novih poslovnih partnera ili investitora.

Milutina Milankovića 7a
11070 Novi Beograd
+381 60 42 52 590
klub@spk.rs
Slovenački poslovni klub © 2023
Scroll to Top